Inleiding

In de 16e eeuw kwam de reformatie in de gooise dorpen maar moeizaam op gang (met uitzondering van Huizen). In 1595 wordt Hillebrandus Cunaeus, op verzoek van Blaricum en Huizen, door de landelijke synode hier als eerste predikant aangesteld.
Bronnen vertellen dat ds. Drogenbroek in 1596 als eerste predikant van Blaricum is aangesteld. Hij was ook verbonden aan Hilversum en Laren. Hier lijkt het feitelijk begin te liggen van de Blaricumse kerkgemeente. Formeel komt Blaricum pas in 1605 los van Huizen. Vanaf dan vormt Blaricum, samen met Laren, een zelfstandige gemeente.

In 1942 krijgt een in de tijd gegroeide situatie feitelijk haar beslag: Laren en Blaricum vormen twee aparte hervormde gemeenten. In de loop der jaren is het contact tussen Blaricum en Laren gebleven. Vooral het laatste decennium is de samenwerking tussen de hervormde gemeente Blaricum en Laren / Eemnes geïntensiveerd.

Wilt u op deze website de geschiedenis van de dorpskerk lezen, dan klikt u door naar de pagina's: 600 jaar en 400 jaar of Erfgooiersboom. Al deze teksten zijn gebaseerd op het boek van ds. Berkhof  "Een toren in de tijd.

Er is ook een link naar drie artikelen van Hei en Wei waarin verdere verhalen over de geschiedenis van de dorpskerk.

Wilt u de hele geschiedenis van onze dorpskerk op één pdf bekijken, klik hier.

Indien u aanvullingen of opmerkingen over de geschiedenis van onze kerk heeft, kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.