De Verwondering

Op Palmzondag, 2 april, ontving Annemieke Schrijver ds. Jurjen Zeilstra in het programma ‘De Verwondering’. Terugkijken? klik hier.

***

Overdenking in het park van de Bijvanck (zie: Films)

***

Van de predikant - uit Onderweg 7 2023

Ga mee. Voeg jouw verhaal bij de verhalen.’ Wat een belangrijk thema! Er is waarachtig een bijzondere kracht in bemoedigende verhalen, juist omdat daarin niet alleen de mooie kant van het leven een plaats krijgt, maar ook de tegenslagen en moeilijkheden een plaats krijgen. Iedereen kan zich op zijn op haar eigen wijze identificeren. Sinds kort zijn velen in de ban van ChatGPT, dat betekent: Chat General Pre-Trained Transformer, letterlijk: Algemene Voorgeoefende Praatjes Transformator. Een predikant maakte met behulp van dit programma een deel van zijn Pinksterpreek. Iemand heeft mij al aangemoedigd ook eens op die manier een tekst te schrijven. Het grappige zou kunnen zijn dat, omdat ChatGPT de informatie bijeenharkt van internet, mijn eigen op internet beschikbare preken bron zouden kunnen zijn van een nieuwe preek. Oude teksten leiden tot nieuwe verhalen. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Maar het blijft wel opletten. Koppie erbij houden.

Najaarsleerhuis
Mede in het kader van dit jaarthema, is het najaarsleerhuis gewijd aan christelijk geloof in de Russische literatuur. We gaan delen uit verhalen en romans lezen van de grote Russische schrijvers. In vier bijeenkomsten bespreken wij hun werk o.l.v. ds. Jurjen Zeilstra. Deze bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagmorgens in de consistoriekamer van de Dorskerk, 10.00-12.00 uur. De data zijn: 19 september, 3, 17 en 31 oktober. Deelnemers hebben een reader met teksten ontvangen om thuis te lezen. Het plan is om komend voorjaar in het leerhuis aandacht te besteden aan literair bijbel lezen.

Jaarboekje en ‘smoelenboek’ Gezichten van de Dorpskerk
Aan het begin van het nieuwe seizoen heeft Jan van Vembde met medewerking van talloze vrijwilligers van de Dorpskerk weer gezorgd voor een mooi verzorgd jaarboekje: ‘Ga mee. Voeg jouw verhaal bij de verhalen.’ Ook zorgt hij voor een nieuwe editie van ons boekje Gezichten van de Dorpskerk, ofwel, het smoelenboek. Staat u er al in? 

Bijbel 66
Met een groep geïnteresseerden gaan we de hele bijbel te lezen. De vorm is steeds thuis te lezen in een bijbelboek en dit in circa vijf kwartier te bespreken o.l.v.  ds. Jurjen Zeilstra. Hij zal steeds in beknopte schetsen de contouren van het betreffende bijbelboek neer zetten, de vraagstelling en de meest relevante passages aangeven en ingaan op de context van het genre tekst. Ook de uitwerking van het centrale onderwerp op de geschiedenis komt aan de orde. We gaan dit doen op woensdagmorgen. En we starten wat later in het seizoen: woensdag 8 november (na afloop van het najaarsleerhuis). Tijd en plaats zijn: 9.15-10.30 uur, in Het Achterom, Achterom 1, Blaricum. Meld u aan bij Jurjen Zeilstra.

ps. Ds Jurjen Zeilstra is per telefoon te bereiken onder nummer 035-624 7449 en 06-2150 9446 en/of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l