Donderdag 2 november: wat is een gerechtvaardigde oorlog?

De strijd in Oekraïne zet ons allemaal aan het denken. At Polhuis was jarenlang maatschappelijk betrokken predikant, medewerker bij de Stichting Oikos en publicist. Hij is altijd geboeid geweest door de theoloog Karl Barth en diens visie op een gerechtvaardigde oorlog, tijdens de Tweede Wereldoorlog hoogst actueel. Polhuis betrekt deze visie op de huidige situatie rond Oekraïne. Reeds in het oude Egypte werd over een gerechtvaardigde oorlog nagedacht. Ook Grieken en Romeinen hadden hun gedachten over de bellum iustum. Via Augustinus en Thomas van Aquino loopt er een lijn naar Hugo de Groot en Dietrich Bonhoeffer. Jurjen Zeilstra plaatst onze vragen in een historisch perspectief. Na de pauze is er gelegenheid tot vragenstellen en interactieve voortzetting van de gedachtegang.

U bent op deze avonden van harte welkom ook al bent u geen lid van de Dorpskerk. Koffie en thee zijn beschikbaar bij de inloop vanaf 19.45 uur. Na afloop (rond 22.00 uur) kan een glas worden gedronken!

Belangstellenden uit alle denkrichtingen, vrienden en kennissen zijn welkom. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld (per email 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) evenals een vrijwillige bijdrage.

lees hier het verder programma voor 2023 op de eigen website van het Kerkcafé

Terugblik najaar 2022 en het voor en najaar 2023

Donderdag 14 september 2023 Anna Custers, lector Armoede Interventies.

Dinsdag 23 mei 2023: dr. ir. Emanuel Rutten over Rationele Godsargumenten.

Dinsdag 25 april 2023: Rob de Lange over migratie zonder migratiebeleid.

Donderdag 30 maart 2023: drs. Jan Greven, journalistiek onder druk, de waarheidsvraag ter discussie. 

Dinsdag 21 februari 2023: Dr. Edith Plantier over bijna-dood ervaringen. 

Donderdag 26 januari 2023: onze eigen predikant, dr. Jurjen Zeilstra over Erasmus

Donderdag 15 december 2022
: Tony van der Togt over de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. 

Donderdag 24 november 2022: Dorien Pessers, hoogleraar Rechtstheorie. Onderwerp:  De geloofsartikelen van de rechtsstaat.