Kerkcafé
Donderdag 23 november 2023 

Donderdag 23 november: lezing over Fjodor Dostojevski en de Russische ziel door Jurjen Zeilstra

Tegen de achtergrond van tsaristisch Rusland, een samenleving van bittere armoede voor velen, macht en willekeur voor weinigen, werd Fjodor Dostojevski 
(1821-1881) levenslang heen en weer geslingerd. 
Maar hij vond zijn vorm als auteur en schreef werken die nog altijd door miljoenen gelezen worden. Dostojevski is een omstreden figuur, voor sommigen een hopeloos geval van overdreven dramatiek, neurotisch christendom en bombastische stijlfiguren. 
Voor anderen was hij een fascinerend schrijver met een groot talent, die het evangelie niet kerkelijk, maar eigentijds en realistisch wist te schilderen in bloemrijke beeldtaal. Hij laat ons Rusland in de ziel kijken op een wijze die vandaag nog steeds uniek kan worden genoemd. Jurjen Zeilstra, historicus en 
theoloog, predikant van de Dorpskerk, werd reeds als student door Dostojevski gegrepen en zal ons meenemen in zijn enthousiasme.
Plaats: De Dorpskerk, Torenlaan 16, Blaricum
Koffie en thee zijn vanaf 19.45 uur beschikbaar. 
Na afloop (ca 22.00 uur) kan een glas worden gedronken. 
Gert van Dijk.

donderdag 2 november: wat is een gerechtvaardigde oorlog?

Het is welbekend dat de welvaart in Nederland niet iedereen bereikt. Eén op de 13 huishoudens (7.6%) heeft zelfs problematische schulden, een opmerkelijk gegeven in een tijd waarin de werkloosheid laag is. Hoe kunnen we met elkaar de ogen nog meer openen voor bestaande armoede om ons heen?  En als we niet alleen naar de overheid willen kijken voor oplossingen, welke verantwoordelijkheid en rol kunnen bedrijven, maatschappelijke organisaties en kerken hierin spelen?

Vanavond hebben we twee sprekers uitgenodigd, om ons van meerdere kanten inzicht te geven over deze problematiek.

Anna Custers, lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam en voormalig econoom bij de medewerker Wereldbank. Anna’s werk richt zich op het beter begrijpen van armoede en schuldenproblematiek in allerlei verschijningsvormen, waarbij zij nader inzicht biedt in de effectiviteit van verschillende armoede interventies.

Jonna van den Berge-Bakker, specialist armoede bij de Protestantse Kerk in Nederland. Jonna zet uiteen wat kerken doen in het signaleren en het bieden van hulp bij armoede. Daarnaast gaat zij in op de vraag hoe ondernemers met kerken kunnen samenwerken. Hierbij komt een voorbeeld aan bod uit Noord-Nederland waar werkgevers en kerken samen optrekken in het signaleren van geldzorgen bij werknemers. 

programma najaar 2023/ voorjaar 2024

https://kerkcafe-blaricum.email-provider.eu/web/vwhgzhcrt5/1exhn5ab65/cczrnul0yk/spvuzjmllg