Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Ons Kerkcafé

Kerkcafé in de Dorpskerk 

Wij informeren u graag over de eerste twee avonden die gepland staan in 2023.  De rest van het programma wordt nog hard aan gewerkt en volgt zo spoedig mogelijk! Wij wensen u veel heil en zegen toe voor 2023 en zien u graag weer terug bij het Kerkcafé!

U bent van harte welkom en neem ook gerust iemand mee, koffie en thee beschikbaar vanaf 19.45 uur. Na afloop (rond 22.00 uur) kan een glas worden gedronken!

Donderdag 30 maart: drs. Jan Greven, journalistiek onder druk, de waarheidsvraag ter discussie. 

Wat is er sinds de intrede van het internet in de media met de waarheid gebeurd? De betrouwbaarheid van oprechte journalistieke waarheidsvinding lijkt onder vuur te liggen. Met een onbeperkt aantal open bronnen ziet de burger door de bomen het bos niet meer. Iedereen vindt zo zijn of haar eigen beleving van de waarheid, akkoord. Maar hoe voorkomen we een ongeremd relativisme waarbij in het donker alle katjes even grauw zijn? Cynisme verbonden aan het wantrouwen van iedere onafhankelijke journalistiek zal de democratie ondergraven. Of hebben de burgers een punt, en is er soms sprake van onvolledige of eenzijdige berichtgeving.

Drs. Jan Greven is journalist, publicist en theoloog. Hij is o.a. hoofdredacteur van Trouw en directeur van de Ikon geweest.

Dinsdag 25 april: Rob de Lange over migratie zonder migratiebeleid

Nederland kent vele crises tegelijkertijd. Veel van de problemen raken op de een of andere manier aan migratie, maar dit onderwerp wordt nog steeds in het politieke en publieke debat vermeden. Al snel vliegen de beschuldigingen over een weer: van allochtonenknuffelaar tot xenofobie. De angst om migratie beleidsmatig bespreekbaar te maken leidt er tevens toe dat we geen keuze durven maken over welk soort migranten we in Nederland op de langere termijn nodig denken te hebben én hoe groot we de spankracht van de samenleving inschatten bij het opnemen van grote groepen nieuwkomers. 

Rob de Lange was eindredacteur en onderzoeksjournalist bij Nova, de voorloper van Nieuwsuur, redacteur bij Vrij Nederland en hoofdredacteur bij Buitenhof, nu werkt hij als algemeen verslaggever voor het Financieel Dagblad. 

Dinsdag 23 mei: dr. ir. Emanuel Rutten over Rationele Godsargumenten

Op 23 mei is in het Kerkcafé in de Dorpskerk te gast de filosoof dr. ir. Emanuel Rutten (1973), die werkzaam is aan de Vrije Universiteit. Zijn lezing zal gaan over rationeel beargumenteren dat God bestaat. Kun je het bestaan van God logisch aantonen? Rutten meent van wel en neemt daarmee in zijn vakgebied een bijzondere positie in met zijn ‘modaal-epistemische Godsargument’. Dr. Jurjen Zeilstra, predikant van de Dorpskerk, gaat met hem in gesprek. Hij gelooft niet in Godsargumenten, maar gaat uit van Godsvertrouwen en spreekt van het al dan niet omarmen van een religieus paradigma.

Dr.Ir Emanuel Rutten (1973), filosoof aan de Vrije Universiteit.

---------------------------------------------------

terugblik najaar 2022 en voorjaar 2023

Dinsdag 21 februari: Dr. Edith Plantier over bijna-dood ervaringen. 

Donderdag 26 januari:onze eigen predikant, dr. Jurjen Zeilstra over Erasmus

Donderdag 15 december
: Tony van der Togt over de achtergrond van de oorlog in Oekraïne.
 

Donderdag 24 november:  Dorien Pessers, hoogleraar Rechtstheorie. Onderwerp:  De geloofsartikelen van de rechtsstaat.

Donderdag 29 september: Hans Hogerzeil, emeritus hoogleraar Global Health in Groningen en ex-directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Donderdag 27 oktober:  Krijn Poppe, landbouweconoom. Onderwerp:  Wek geen valse verwachtingen over de landbouwtransitie. 

---------------

Belangstellenden uit alle denkrichtingen, vrienden en kennissen zijn welkom. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld (per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) evenals een vrijwillige bijdrage,

Let op: 

Het Kerkcafé heeft een ook een eigen -vernieuwde- website! klik op:  http://www.pgblaricum.nl/ .
Op deze site staan alle aankondigingen en verslagen ook van voorgaande jaren.

Er is in de afgelopen jaren een omvangrijk emailnetwerk opgebouwd waardoor belangstellenden op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten. U kunt tot dit netwerk toetreden en regelmatig een uitnodiging ontvangen. U kunt zich daartoe opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier op onze website.

Ons bankrekeningnummer is:
NL20 ABNA 0607 7410 90 ten name van G. van Dijk CJ (vermelding: kerkcafé).

Voor opmerkingen over het programma, ideeën over thema’s en sprekers, en voor andere informatie kunt u terecht bij:

Gert van Dijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 06 531 038 41
Machteld de Hoop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 06 502 028 00