Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

jeugdpagina Onderweg 06-2021

Nepnieuws

Ik kan mij niet herinneren dat er vroeger zoiets als ‘nepnieuws’ bestond. Waarschijnlijk bestond het wel, maar heette dat toen gewoon ‘een leugen’. Op social media en op de vele internetpagina’s zijn waarheid en totale onzin voor veel mensen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Hoe weet je nou wat echt is en wat niet? Best lastig! Lees dit verhaal maar eens:

Een koning was op weg naar een afspraak buiten het paleis, en keek door het raam van zijn gouden koets naar buiten. Toen de koets langs een klein boerendorp kwam, zag hij op een dikke boom een witte en rode cirkel, met precies middenin een pijl.  “Perfect in de roos geschoten”, dacht de koning en vervolgde zijn reis. Maar even verderop zag hij nóg een boom, weer met een witte en rode cirkel, en weer met een pijl precies in de roos. En zo volgden er nog heel veel bomen. De koning was onder de indruk: hier was een heel erg goede boogschutter bezig geweest! Die zou hij graag eens ontmoeten, bedacht hij, want hij kon nog wel een goede schutter gebruiken in zijn hofhouding. Dus gaf de koning opdracht aan de koetsier dat hij moest stoppen op het dorpsplein, en zijn bedienden moesten rondvragen wie de pijlen in de boom had geschoten. Zo kwam de koning bij een klein huisje aan de rand van het dorp terecht. De bedienden klopten, en een man deed open.

“Heeft u de pijlen in de bomen geschoten?” vroeg de koning op de man af. De man boog diep voor de koning en zei: “Het spijt me zeer, mijn koning, als dat verboden is dan neem ik de schuld op mij en zal ik de schade vergoeden”.

De koning schudde zijn hoofd en zei: “welnee, beste man. Ik ben juist zeer onder de indruk van het knappe schietwerk”.

“In dat geval”, zei de man duidelijk opgelucht, “moet u bij mijn 10-jarige dochter zijn; zij heeft de pijlen in de bomen geschoten”. Hij schoof een klein verlegen meisje naar voren, dat achter de rug van haar vader had geschuild.

De koning keek verbaasd. “Heb jij dat gedaan? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”

Het meisje kreeg een kleur en stamelde: “Ik schoot gewoon in het wilde weg. En als de pijl toevallig in een boom bleef steken, tekende ik er met krijtjes een witte en een rode cirkel omheen. Ik beloof dat ik het nooit meer zal doen, meneer de koning.” 

Ook in de Bijbel is het soms niet duidelijk wat echt gebeurd is en wat symbolisch bedoeld is. Best lastig, maar ook interessant! 

Groet, Mieke