Op het moment dat ik dit stukje schrijf, is de zomervakantie nog niet voorbij. De scholen zijn nu nog niet begonnen en ook de kerkenraad is na de zomer nog niet bij elkaar gekomen. De eerstvolgende vergadering is op donderdag 13 september.

Hoewel, behoudens de zondagse erediensten, de kerkelijke activiteiten deze periode op een laag pitje staan, betekent het niet dat er niets gebeurt.
Zo is onze Dorpskerk ter gelegenheid van de Open-Monumentendag op zaterdag 8 september open. De voorbereidingen daarvoor zijn al enige tijd geleden ter hand genomen.

Dat geldt ook voor de startzondag op zondag 16 september, die wij deze keer beginnen met een gezamenlijk ontbijt, om 9.00 uur in Achterom. Aansluitend is er vanaf 10.15 uur een dienst die er wat anders zal uitzien dat u gewend bent.

Het senioren-uitje op donderdag 27 september lijkt na de degelijke voorbereidingen van de Cie. Kruispuntgezie en het aantal deelnemers een groot succes te gaan worden.

Op zondag 14 oktober vindt het eerste zondagmiddagconcert van dit seizoen plaats in onze Dorpskerk.

De kerkenraad gaat vanaf nu weer vol vooruit met werken aan de toekomst van onze gemeente.

Bram Veerman, voorzitter

 

Waarom wordt de Dorpskerk in de lokale geschiedenis ook wel ‘de gestolen kerk’ genoemd? 

De Dorpskerk was oorspronkelijk, vanaf ongeveer 1400, een (katholieke) parochie. Tegen de tijd dat bijna twee eeuwen later ‘de nieuwe leer’ van de Reformatie in het Gooi werd aanvaard, was de parochie zelfs groter dan de regionale kerken van Huizen en Bussum. Toch zorgde Baljuw Jonkheer Willem van Zuylen van Nijenveld ervoor, dat het kerkgebouw werd onttrokken aan de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap. Voor de parochianen was dat regelrechte diefstal. Zoals echte erfgooiers en dwarse boeren betaamt, piekerden zij er niet over om hun katholieke geloof te verloochenen.

Bij gebrek aan een officieel kerkgebouw hielden zij daarom hun missen in het geheim in zogenaamde ‘schuurkerken’. De ‘gestolen kerk’ aan de Torenlaan stond in die tijd nagenoeg leeg. 

We hoeven ons inmiddels niet meer te schamen omdat we kerken in gestolen goed: na de Franse Revolutie (eind 18e eeuw) werden de katholieken in hun geloofseer hersteld en mochten ze uit hun ‘schuurkerken’ tevoorschijn komen. De (burgerlijke!) gemeente van Blaricum onderhandelde tussen partijen over de eigendomsrechten van de kerk, waarbij de protestanten het zeer slecht onderhouden gebouw tegen een redelijke vergoeding van de katholieken hebben afgekocht.

 

Gedurende het seizoen 2018/2019 organiseert de Dorpskerk te Blaricum een 4-tal concerten op de zondagmiddag met gerenommeerde musici.

Het programma begint om 16.00 uur, kent een pauze waarin een glas wijn en frisdrank geschonken wordt, en eindigt om 17.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15,- p.p. per concert (inclusief programma en consumptie). Tevens kunt u bij het eerste concert een passe-partout kopen voor de gehele serie van 4 concerten à € 50,- p.p.

De data:
14 oktober 2018 Voces Pauli en Cees-Willem van Vliet (clavecimbel)met het programma ‘Love and tears’
18 november 2018 Jong talent:Manja Kruidhof - viool Arjan Veen - orgel
10 februari 2019 Marjon Strijk - sopraan & Henk Veldman - orgel ‘Popsongs in een bewerking voor zangstem en orgel’
31 maart 2019 Peter den Ouden, piano:Franse Suites 1 t/m 6 van J.S.Bach

Het vocaal ensemble Voces Pauli heeft als uitvalsbasis en naamgever de Pauluskerkerk in Baarn en legt zich toe op het uitvoeren van bekende, maar vooral ook onbekende werken uit de 16e eeuw 'en omstreken'. Alle zangers zijn professioneel geschoold en gespecialiseerd in het uitvoeren van dit specifieke repertoire.
Voces Pauli bestaat uit:
Esther Kronenburg, sopraan
Mirjam-Iris Crox, mezzosopraan
Joep van Buchem, contratenor
Richard Vos, tenor
Joost van Leeuwen, bas
Cees-Willem van Vliet, klavecimbel en bariton
Artistieke leiding: Joep van Buchem

Voor de Blaricummer Meent zijn wij op zoek naar één of twee extra contactpersonen.
Deze groep bestaat uit 30 contactpersonen.

Wie wil enkele keren per jaar post/cq uitnodigingen aanreiken en tevens de 80+ gemeenteleden in uw wijk, namens onze kerk, een verjaardagsbezoekje met een bloemetje brengen?

Voor nadere informatie kunt u bellenmet Aly van Vembde, wijkouderling. Tel. 525 48 19 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Namens het Consistorie,
Aly van Vembde

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur Open Monumentendag met orgelspel en levende verhalen.
Schuif aan met je eigen verhaal en ontvang een persoonlijk biechtgedicht.
Stille disco: maak kennis met bijzondere verhalen van gewone mensen
Wensslinger: stuur een boodschap of wens naar een ander en ontvang een digitale wens terug
Buitenyoga, rondleidingen en orgelspel